Hellre avfallskvarn än brun påse

Bild: Lasse Edwartz

Det var onekligen med ett löjets skimmer som den förståndige direktören för Uddevallas energiföretag i lördagens tidning gjorde gällande att alla medborgare snart skulle inordnas i ett nytt sätt att omhänderta sitt organiska avfall. Inte nog med att det ska läggas i en särskild för ändamålet tillhandahållen brun tunna som alla redan i dag måste ha på sin tomt, utan det ska också packas försiktigt i en liten brun papperspåse på en bädd av omsorgsfullt ihopvikt hushållspapper.

Läs också: Nytt system för matavfallet

Den vänlige direktören nämnde inte om hushållspappret skulle vara mönstrat, i någon särskild kulör eller om det möjligen kunde fungera med vanligt oblekt. Klok som han är betonade han att det nog sannolikt kommer att uppstå problem för den som lägger något blött i den bruna av återvunnet papper framställda påsen om nu någon enda stackars abonnent där ute i sopdistriktet inte själv kunnat dra den slutsatsen.

För att råda bot på problemet funderar han på om det kanske kunde vara lämpligt att först torka soporna i ett durkslag över diskbänken. Vilken enastående idé!

Vi här ute i sopdistriktet kan nu exklusivt upplysa direktören om att det kommer att uppstå en del problem för de av oss här ute som vågar oss på att praktisera denna konst. Att torka sopor på diskbänken lockar till sig bananflugor, möss, larver och andra ovälkomna gäster i så stor omfattning att det kommer att bli ett allvarligt hälsoproblem. För att inte tala om odören som uppstår när man i juli månad ska torka fiskrenset från några nyfångade makrillar.

Och hur går det när vi ska ha barnkalas och har tio barn hemma. Måste jag köpa fler durkslag då, eller ska jag kanske slänga in hela rasket i torktumlaren?

Vi ute i sopdistriktet ställer inte upp på vad som helst och jag kan försäkra bolagsdirektören och andra av miljöargument berörda om att ingen någonsin kommer att se mig torka några sopor på min diskbänk. Jag har skaffat en avfallskvarn som mal ner hela rasket och spolar ut det i det kommunala avloppsnätet. Bananskal, gammal grönsakssoppa, räkskal och fiskrens blir tillsammans med vatten en finfördelad sörja som kan omvandlas till biogas om man vill. Rent och snyggt och utan några flugor, möss eller annan ohyra.

Jag vet mycket väl att det är strängeligen förbjudet. Det står klart och tydligt uttryckt i avloppsreglementet som jag noga läst. Men vi är många här ute som liksom jag inte finner någon mening med att pyssla om vår morotsblast och mögliga brödskivor. Vi har dessutom familjer med barn som äter en hel del varje dag. Vi har annat att göra helt enkelt. Efter lördagens stora nyhet kan vi nog vara eniga om att avfallskvarnsförsäljningen kommer att ta rejäl fart i Uddevalla med omnejd.

För övrigt föreslår jag att nästa gång energidirektören kommer med ett förslag som syftar till att göra vår miljö bättre ska han dessförinnan bytt ut de gamla dieseldrivna sopbilarna till några som drivs av biogas. Då blir direktörens påbud om att samla material till biogasproduktion mer trovärdiga om det nu är som han säger, att vi gör det för miljöns skull.

Vänligen,

En abonnent

Källa: bohuslaningen.se

Läs artikeln här!

Dela Inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *