Visste du?

  • 10 kilo matavfall ger biogas som motsvarar 1 liter bensin.
  • En biogasdriven bil minskar utsläppen av koldioxid med 73%.
  • Nästan 40% av innehållet i en vanlig soppåse är matavfall som hade kunnat sorteras och återvunnits.
  • 2 kg matavfall ger kväve från biogödseln som räcker till för att odla havre till ca 18 portioner havregrynsgröt.
  • Det som är kvar i rötningstanken sedan man tagit hand om biogasen är biogödsel. Det är ett snabbverkande flytande gödselmedel som kan ersätta konstgödsel som har ett fossilt ursprung. Vi får ett kretslopp både på energi till fordon och på näringsämnen till grödor.
  • Regeringens miljömål är att minst hälften av Sveriges matavfall ska behandlas biologiskt år 2018. Minst 50% ska sorteras ut från hushåll, storkök, butiker och restauranger samt behandlas så att växtnäring kan tas tillvara. Dessutom ska minst 40% av matavfallet behandlas så att även energi kan tas tillvara.
  • Ca 35% av alla matrester slängs i onödan. Köp därför inte mer mat än du äter upp

Källa SÖRAB

Dela Inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *