Installation av matavfallskvarnar

En avfallskvarn från Kitchen Friend monteras enkelt vid nybygge, köksrenovering eller som enstaka installation i ett befintligt kök.

Det är relativt okomplicerat men kräver noggrannhet samt en del verktyg och utrustning som kanske inte alla har tillgång till.

Vill ni ha hjälp med installation av avfallskvarnen så har vi i vissa regioner möjlighet att erbjuda er hjälp med detta. Matavfallssystem installerar din avfallskvarn på ett fackmannamässigt sätt och passande rör och anslutningar ingår i priset.

En standardinstallation kostar 1995:- inkl moms och förutsätter att hålet i vasken är 90mm (standard), inga anpassningar av snickerier eller motsvarande samt att ett jordat eluttag finns under diskbänken. Rör och anslutningar ingår i priset. Har du en enkelho tillkommer kostnad för backventil.

Behövs hjälp med framdragning av eluttag, håltagning till 90mm standardhål eller ytterligare anpassningar så hjälper vi er gärna mot en extra kostnad.

På Matavfallssystem är vi stolta över våra produkters kvalitet och konkurrenskraftiga priser. Vi vill att du ska få en klar och tydlig uppfattning av vad installationen kommer att kosta ifall känner dig osäker. Maila bilder på hur det ser ut i diskhon och inuti diskbänksskåpet så kan vi i de allra flesta fall ge dig ett besked om totalkostnaden.

I de områden där vi inte kan erbjuda dig installationshjälp rekommenderar vi att du anlitar en auktoriserad VVS-installatör. Sökfunktion till installatör i din region hittar du här: www.sakervatten.se

Kontakta oss gärna på telefon 08-25 90 30 eller via mail på info@matavfallssystem.se, så återkommer vi så snart som möjligt.

installation av avfallskvarn Kitchen Friend

Hur vet jag om det går att montera en avfallskvarn i min diskho?

Hålet i diskhon ska ha ett standardmått på 90 mm (länk till bild). Om det är en mindre dimension så kan detta borras upp och försänkas så att det passar.

För att ta reda på dimensionen på hålet utan att behöva montera ner silkorgen se bild nedan.  så kan man mäta silflänsen  som ska vara ca 114 mm, finns det ingen silfläns är det troligtvis en gammal diskho som behöver borras upp.

silkorg

mäta silflänsen

gammal diskho

Keramik och porslinshoar:

I normalfallet går det endast att installera kontinuerligt matade kvarnar i porslinshoar. Detta beror på att porslinshon har en tjockare botten och att det då behövs en förlängd vaskfläns.

Fjärrkontroll:

Ibland kan en fjärrkontroll vara den bästa lösningen för att starta den kontinuerligt matade kvarnen, exempelvis när disklådan är underlimmad i en stenskiva. Sändaren kan du då montera eller förvara där du det passar bäst, mottagaren släpper på strömmen till kvarnen.

Enkelho:

När du monterar en avfallskvarn i en enkelho så måste även breddavloppet kopplas till avloppet. Om detta sker på fel sätt så kan backspolning ske, ju bättre/ starkare kvarn desto större risk för backspolning. När mat och vatten processas i kvarnen uppstår ett övertryck pga kvarnens pumpeffekt och vattnet tar då den ”enklaste” vägen.  Lösningen är att montera breddavlopp och diskmaskin via en backventil som förhindrar att vattnet backflödar.

Keramik och porslinshoar:

Fjärrkontroll

Enkelho

Diskmaskinen:

Vissa tillverkare och installatörer väljer att leda in diskmaskinens spolvatten i malkammaren med argumentet att detta skulle rengöra kvarnen – enligt vår uppfattning är detta av flera skäl ett sämre alternativ – men det är inte ”fel” att göra på detta sätt.

Vår grundläggande rekommendation är att diskmaskinen kopplas in efter avfallskvarnen. Om du har två diskhoar så kopplar du diskmaskinen på det vattenlås som inte är kopplat till kvarnen, har du en enkelho så kopplar med backventil enligt ovan.

  1. Smutsigt sköljvatten från diskmaskinen bidrar inte till att rengöra kvarnen.
  2. Om något skulle ha täppt till utflödet i malkammaren – ex att man har fyllt malkammaren men inte kört kvarnen – så finns det risk för översvämning då diskmaskinen tömmer spolvattnet.
  3. Vissa maskindiskmedel har tillsatser som kan stelna i rören och en cementliknande beläggning bildas då i ex vattenlåset. Det finns inget argument för att leda in denna typ av tillsatser i en maskin med rörliga delar.

Specialinstallationer

Ibland är förutsättningarna lite speciella. Draglådor är idag vanligt förekommande och i de flesta fall går det att installera avfallskvarn även då. Andra exempel kan vara porslins- och keramik hoar, 40 cm skåp, trinett, 4-kantiga utloppshål mm. Kontakta oss så ser vi på förutsättningarna i just ditt projekt –oftast finns det en lösning.