Avfallskvarnar för storkök

Nästan 40% av det som hamnar i soppåsen är matavfall. Om matresterna istället sorteras ut kan de omvandlas till biogas och biogödsel!

✔ Effektivt

✔ Miljövänligt

✔ Ekonomiskt

Från och med 2021: “Krav på separat insamling av matavfall”

Den 1 januari 2021 träder det nya regelverket om obligatorisk matavfallsinsamling för restauranger och kommersiella verksamheter i kraft. Vi på Matavfallssystem tycker självklart att detta är ett mycket bra beslut, bland annat på grund av att matavfallet då kan processas och återvinnas som biogas och biogödsel.

Det kommer att finnas olika sätt att sortera ut matavfallet på, det vanligaste är påse och uppsamlingskärl. Men det finns alternativ!

 
7.png

Det smidiga alternativet

Matavfallet kan som alternativ samlas in via avfallskvarnar kopplade till avloppsnätet.

Storkök som har installerat avfallskvarnar i köken behöver inte använda påse/kärlinsamling och får därigenom en effektivare och mer miljövänlig hantering som minskar kostnaderna.

I många verksamheter är avfallskvarn kopplad till ett matavfallssystem med avskiljartank ett både ekonomiskt och miljömässigt bättre alternativ än insamling med påsar och kärl.

Läs mer eller ta kontakt med oss nedan!

“Vi har minskat vår sophämtningskostnad med drygt 30 procent och såg ökad effektivitet i arbetsprocesserna från dag 1.”

Välkommen till framtidens sorteringsmetod

 
1.png

✔ Effektivt

Avfallskvarnar är framtidens mest effektiva och bekväma sorteringsmetod för matavfall.

2.png

✔ Miljövänligt

Att hantera matrester och skal med hjälp av vår avfallskvarn bidrar till biogasproduktion, minskade transporter och en bättre miljö.

3.png

✔ Ekonomiskt

Beroende på hur din kommun debiterar finns det möjlighet att minska era kostnader för sop-hämtning och kylda rum med upp till 40%.

 

“Nästan 40 % av det som hamnar i soppåsen är matavfall. Om matresterna och potatisskalen istället sorteras ut kan de omvandlas till biogas och biogödsel.”

Stockholm Vatten och Avfall

[NYHET] Utställningen “Zero City” på Tekniska Museet i Stockholm skildrar framtiden och lösningar för ett mer hållbart samhälle.

På Tekniska Muséet kan du just nu kliva in i ett fossilfritt samhälle där framtidens lösningar inom transport, resurser och matavfallshantering skildras, där ett av exemplen är avfallskvarnar och matavfallsystem.

 

Hur funkar det?

Matkvarnen monteras i ditt kök under diskbänken där den maler och finfördelar ditt organiska matavfall som sedan spolas ut med spillvattnet i avloppssystemet.

I reningsverket skiljs det malda avfallet från vattnet och rötas sedan i en rötgaskammare där biogas utvinns.

När rötningen är färdig kan det överblivna rötslammet användas till produktion av gödningsmedel.